Face ID werd als eerste geïntroduceerd op de iPhone X als de opvolger van Touch ID, Apple’s vingerafdrukscanner. Face ID is Apple’s eigen gezichtsherkenning. En met de komst van de iPhone XR is deze feature nog meer geavanceerder geworden.

De geavanceerde gezichtsherkenning wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe TrueDepth-camera. Deze techniek combineert een normale camera aan de voorkant met een infraroodcamera, dieptesensor en projector. De TrueDepth-camera maakt een 3D-scan van je gezicht.

Net zoals met Touch ID kun je Face ID gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar ook wachtwoorden invoeren of aankopen verrichten.

Hoe veilig is Face ID?

De kans dat iemand anders via Face ID jouw telefoon kan ontgrendelen is zeer klein. Was dit bij Touch UD nog één op 50.000, bij Face ID is dat één op een miljoen. Gezichtsherkenning is dus theoretisch veiliger dan een vingerafdrukscanner.

Bovendien worden alle gegevens van je gescande gezicht met encryptie opgeslagen in de zogenaamde ‘Secure Enclave’, een apart gedeelte in de chip van de iPhone. Externe partijen en zelfs Apple hebben geen toegang tot deze informatie.

Doordat Face ID ook diepte herkent, kun je de beveiliging ervan niet foppen met foto’s.

Werkt Face ID altijd?

Een veelvoorkomende vraag zou kunnen zijn of Face ID nog wel werkt in het donker, of als je bijvoorbeeld een muts of zonnebril op hebt. Het antwoord daarop is ja. De gezichtsherkenningssoftware van Apple is getest onder allerlei omstandigheid. Bovendien kun je je Face ID natuurlijk altijd opnieuw instellen.

Face ID iPhone-XR
Face ID iPhone-XR